TPL_ESW_EASYPEASY_ADDITIONAL_INFORMATION

                                 Roskutak final

Maskota pro Rosku Praha „ Roskutáka“ vytvořil výtvarník Jaroslav Bezděk

TPL_ESW_EASYPEASY_SYSTEM_MESSAGE
TPL_ESW_EASYPEASY_MAIN_CONTENT

Otázka:

Dobry den, memu partnerovi (50let) byl diagnostikován CIS. V prosinci minulého roku si stěžoval na lehké motaní hlavy, které pak pršelo a pote mu zadalo šumět v uchu. Na to bere Betaserc a šumění se zmírnilo. Na MR má nalez nepravidelné T2/FLAIR hypertenzní leze periventrikulárně vpravo 2, vlevo 1 vel. do 12 mm, dvě mají protáhlý tvar a osu kolmou na povrch komor. Dále vícečetné hypertenzní leze v paraventrikulární bílé hmotě bilat F-P. Některá ložiska mají hypotenzní korelát na T1W sekvenci. Na neurologickém vyšetřeni mu bylo sděleno, že to na RS nevypadá. Lumbální punkce byla negativní. Po lumbální punkci si stěžuje na mravenčení v prstech jedné ruky, jako když si ji přilehne. Žádné jiné příznaky nemá. V RS centru se lékařka rozhodovala, jestli mu ma nasadit léčbu, protože žádné typické příznaky nemá. Byl pře léčen kortikoidy a nasazena léčba avonexem. Myslíte, že to mravenčení může byt způsobeno lumbální punkci, nebo se opravdu jedna o RS?

Odpověď:

Bohužel dosti dobře celému dotazu a situaci nerozumím. Na jedné straně vyjádření o tom, že se o RS nejedná, na druhé straně nasazení léčby Avonexem. Mohu pouze jednoznačně vyvrátit, že by podobné citlivostní příznaky byly možné jako následek lumbální punkce. Jinak stran konkrétních dotazů doporučuji navštívit RS centrum dohromady s partnerem, sepsat si konkrétní dotazy a vše přesně probrat s ošetřujícím neurologem tak, abyste všemu stran diagnózy dobře porozuměli.

krasulová

Otázka:

Hezký den,

Jsem pacientka s RS (diagnostikováno 9/2019) je mi 46let,  něco přes měsíc léčba BETAFERONEM injekčně po další atace a zjištění nových ložisek. Chtěla bych se nechat naočkovat na covid ale mám strach, jestli mi očkování nemůže vyvolat ataku. S mým lékařem v RS centru jsem to chtěla probrat, ale vůbec se o tom se mnou nechtěl bavit,  že s tím očkováním nesouhlasí vůbec u nikoho a docela vyjel, jen jsem se o tom zmínila ?. Mám taky obavy, kdybych měla po očkování ataku a šla potom k němu,  že by mi to pěkně vpálil. Prosííím dejte mi vědět co si o očkování pro pacienty s RS myslíte a jestli už s tím máte nějaké zkušenosti, jestli u pacientů s RS vyvolalo očkování novou ataku. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Zde je platné oficiální vyjádření neuroimunologické společnosti:

http://aktivnizivot.cz/2021/03/01/aktualni-doporuceni-pro-pacienty-s-rs-k-ockovani-vakcinami-proti-covid-19-vyborem-sekce-klinicke-neuroimunologie-a-likvorologie-cns-cls-jep/

Očkování proti onemocnění Covid doporučujeme. Zatím jsme nezaznamenali vyšší riziko zhoršení RS po očkování či větší nežádoucí účinky oproti běžné populaci.

Vyjádření Vašeho specialisty RS centra nerozumím. Dovedu si představit, že bych očkování čistě z hlediska RS nedoporučila pacientovi s vysoce aktivním onemocněním s tím, že bychom jej trochu posunuli po zaléčení nějaké těžší ataky, ale takový případ z Vašeho e-mailu nevyplynul, a rozhodně by to neznamenalo stop očkování obecně.

Kraulová

Otázka:

Dobrý den, prosím Vás o radu, v 03/20 mně začaly brnět ruce a nohy, vlastně mně vibrovalo celé tělo, velká únava, bolesti svalů, hlavně ramena, jako by mně ruce chtěly upadnout. Bolest hlavy, tinitus, špatná motorika, jako bych neovládala tělo, také zhoršení krátkodobé paměti. Rok na neschopence, teď chodím na zkrácený úvazek, pořád to trvá, není to každý den stejné. Posílám výsledek lumbální punkce, pozitivní MRZ, proto MR- ta byla negativní, ale kolegyně z práce, co má RS říkala, že MR měla 6 let negativní a RS už měla. Velice Vám děkuji za odpověď. Vůbec nevím, co mám dělat. S pozdravem

Odpověď:

Vyšetření reakce MRZ rozhodně nelze považovat za vyšetření diagnostikující RS. Je pouze nespecifickým nálezem. 

Ze zpráv není jasné, zda jste byla zatím pouze v péči infekcionisty či také neurologa. Nevidím také vyšetření z mozkomíšního moku, které je naopak v diagnostice RS užíváno, což jsou oligoklonální pásy (možná nebyly ani provedeny).

Celkem bych tedy po zaléčení antibiotiky v rámci neuroborreliosy doporučila kontrolu u neurologa, vyhodnocení všech provedených výsledků likvoru a vývoje příznaků po léčbě antibiotiky. Pokud budou oligoklonální pásy z likvoru i rezonance negativní, nelze nyní o RS hovořit. 

krasulová