Další informace

                                 Roskutak final

Maskota pro Rosku Praha „ Roskutáka“ vytvořil výtvarník Jaroslav Bezděk

Systémové upozornění
Hlavní informace

Otázka:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat paní doktorky Krasulové :   Paní doktorko,
v týdeníku Sedmička, kde vycházejí kvalitní  články z oblasti zdravotnictví,
o nemocech a jejich léčení, vyšel článek o ne běžném čaji LAPACHO. Prý má zásadní účinky na roztroušenou sklerózu.  Tuto nemoc mám 20 let.  Má cenu, abych se pustila do léčby  Lapachem ?  Vařila v hrnci, pila šálky... myslíte, že to mám zkusit?  Také uvažuji o Konopném čaji. Který z těchto dvou mám zkusit? Děkuji moc
za radu.  Děkuji H.V.

 

Odpověď:

Z doplňků stravy má i nadále prokázaný jednoznačný vliv pouze vitamin D. Bohužel nejsou vázání výrobci nejrůznějších doplňků žádnými pravidly průkazu efektu
a nežádoucích účinků (kromě vysloveně toxicity a přítomnosti těžkých kovů), tedy
si mohou napsat do letáku cokoliv, a rádi tak činí zejména s nevyléčitelnými nemocemi včetně RS, neboť tam mají logicky většinou odbyt. Pokud lze vůbec hovořit o účinku na cokoli u lapacha apod., pak jsou to pouze jednotlivé případy, kde lze s úspěchem pochybovat, co vlastně k účinku vedlo. Naopak bych systematické užívání rostlin/rostlinných produktů z Jižní Ameriky se stimulačním vlivem na imunitní systém vůbec u RS nedoporučila, protože máme zkušenost, že mohou vyvolat novou aktivitu onemocnění (známá zkušenost např. u rostlin yucca, vilcacora atd.).

Tedy cvičte, jezte ryby, a tím uděláte pro sebe nejvíce.

Krasulová

Otázka1:

Dobrý den. Asi před měsícem a půl jsem měl z ničeho nic silné motání hlavy, brnění kolem úst, špatná chůze a necítil jsem dolní končetiny trvalo to asi vše 5 minut, poté asi po 2 hodinách slabost špatná chůze to se opakovalo obden a po té opět špatná chůze šlapání do prázdná motaní a brnění pravé ruky trvání 20 minut, další dny únava jen a 12 deník po tom, bolest hlavy pocit na zvracení, špatná chůze motaní hledání čeho se chytnout, trvání 40 min a poté celí týden brnění prstů na rukách, stres šílená únava špatné vidění špatná chůze vše po týdnu odeznění, momentálně únava a těžké nohy. Děkuji předem za radu D. Š.

 

Odpověď:

Bohužel z Vašeho e-mailu nevyplývá, nač se vlastně ptáte, kolik je Vám let, a mnoho dalšího...Tedy obecně - pokud jsou to Vaše první podobné obtíže v životě, navštivte praktického lékaře, který udělá základní rozvahu o příčinách a podle toho Vás odešle mimo jiné na neurologii. Pokud máte diagnózu RS - všechny příznaky rozhodně nejsou pro ataku typické, ale domluvte se svým ošetřujícím lékařem na včasné návštěvě RS centra, aby vše vyhodnotil osobním vyšetřením.

Krasulová 

doplňující otázka 2:

Dobrý den. Odepisuji na včerejší email. Mam 37 let a tato příhoda se mě stala poprvé v životě. Můj prakticky lékař mě odeslal na neurologii na CT a tam mě jen prohlédli
a CT nedělali, po té jsem šel na jinou neurologii a tam mě dělali EEG a to mám vše
v pořádku, neurologii jsem navštívil až po měsíci a když jsem popisoval tu poslední událost co se mě to drželo týden tak mě paní neuroložka ani nevyslechla,
pro to se na vás obracím o váš názor jestli nemůžu prodělávat ataku RS. Děkuji D. Š.

Odpověď:

Bohužel takto e-mailem se k diagnóze a příčině obtíží naprosto nelze vyjádřit. Jak jsem psala, všechny uvedené příznaky rozhodně pro RS typické nejsou. V případě trvajícího problému se obraťte na neurologii znovu.

Krasulová

 Otázka:

Dobrý den, chci se zeptat na váš názor na přechod z Tysabri na Lemtradu. RS mám diagnostikovánu 11 let a na Tysabri jsem 2 roky. V říjnu minulého roku se mi v krvi objevily protilátky na JC vir a proto je pro mě pokračování v léčbě Tysabri již značně rizikové.

Má lékařka mi navrhla přechod na Lemtradu, která s sebou ovšem nese rovněž poměrně závažná rizika.

Se svou lékařkou jsem v ordinaci tuto možnost sice probral, ale přesto nemám dostatek informací, abych se mohl rozhodnout.

Můžete mi prosím poradit, jaké by byly výhody a rizika s tímto přechodem spojená? Vím o tzv. rebound efektu při ukončení léčby Tysabri, nicméně rizik je ve hře mnohem víc.

 Odpověď:

Bohužel Vám e-mailem při neznalosti všech potřebných detailů více než-li ošetřující lékař nemohu poradit. V podstatě mohu pouze doporučit, na co se zeptat svého lékaře konkrétně pro Váš případ:

1. hladina protilátek proti viru JCV a číselné riziko komplikace PML

2. dostatečné seznámení se všemi možnými nežádoucími účinky Lemtrady versus riziko PML

3. dotaz na důvod změny z Tysabri rovnou na Lemtradu ve vztahu k aktivitě nemoci (není nutno se obávat rebound fenoménu při přechodu na účinnější lék, ale zajímala bych se, proč není vhodná varianta změny na lék Gilenya s menšími riziky ale možná nedostatečnou účinností...)

Výsledkem konzultace by mělo být porovnání rizik nežádoucích účinků jak při setrvání na Tysabri tak při léčbě Lemtradou a rizika aktivity samotné RS. Účinek a profit by měl pochopitelně převážit nad teoretickými riziky.

Krasulová

Další informace

Výroba prostírání

Ergoterapie

3. mezinárodní setkání v Horní Bečvě.

Roska slovensko

Centrum pracovní rehabilitace

Asistence

Vaříme při RS

Obalka

Cvičení HATHA JÓGY

Joga

Časopis NRZP"Mosty"

mosty