TPL_ESW_EASYPEASY_ADDITIONAL_INFORMATION

                                 Roskutak final

Maskota pro Rosku Praha „ Roskutáka“ vytvořil výtvarník Jaroslav Bezděk

TPL_ESW_EASYPEASY_SYSTEM_MESSAGE
TPL_ESW_EASYPEASY_MAIN_CONTENT

Otázka:

 

Dobrý den,

Jedna pacientka mě požádala o Solumedrol s tím, že ho pije ve 2dcl grepového džusu.

Nikdy jsem se nesetkal s touto formou podávání a mám k dispozici pouze nebo do infuze 40mg/ml. Vím, že ještě existuje 250mg/8ml nebo 500mg/16ml. Který z nich se prosím používá na pití?

A ještě jsem se chtěl informovat, jestli se stejně může podat hydrocortison 100mg, což

Je také kortikoid, když nebude Solumedrol k dispozici.

Odpověď:

SoluMedrol je dle SPC oficiálně určen pouze pro i.v. podání (standardně v jedné dávce podáváme 500 mg nebo 1000 mg). Po vzoru amerických kolegů jsme již před lety začali využívat také podání p.o., které nicméně dle SPC oficiálně doporučeno není. Využívali jsme naprosto stejný preparát, pouze naředěný do 100-200 ml grepového džusu. Efektivita p.o. podání SoluMedrolu byla prokázána
 a publikována, nicméně protože tato cesta podání není uvedena v SPC, s nastoupivšími akreditačními požadavky v naší nemocnici jsme z tohoto důvodu museli toto doporučení opustit, byť je stejně efektivní a leckdy pohodlnější a hlavně pro pacienta organizačně jednodušší než-li i.v. podání.
Ekvivalentem by teoreticky byly tablety Medrolu, které se však v síle 100 mg do ČR nedovážejí,
a představa podání 500 mg nebo dokonce 1000 mg methylprednisolonu ve formě hromady tablet
o síle 16 nebo 32 mg je nereálná.
Hydrocortisonem SoluMedrol nahradit nelze, má jiný plazmatický poločas, a není považován
za vhodný v této indikaci ve vztahu k HHA ose. Minimum pacientů alergických na SoluMedrol
v takovém nezbytném případě léčíme ekvivaletní dávkou Dexamethasonu.

 


 

Otázka:

Chtěla bych s někým konzultovat svou nemoc. V loni mi zjistili nemoc RS prý pozdní záchyt a k tomu ještě náhodný nález na mozku, prý podle krve nezhoubný. Po zjištění nemoci mi dávali v nemocnici čtyři kapačky kortikoidu a od té doby beru přes den 1/2 tablety medrolu .Jinak se mnou nikdo nic nedělá a já jsem v hrozné nejistotě a tudíž i depresivní. Jiná léčba prý není. Je možné s někým můj stav konzultovat? A pokud ano s kým? Je mi 49 let

Odpověď:

Lze doporučit konzultaci v nejbližším specializovaném RS centru - kontakty jsou na těchto webových stránkách www.roska.eu


 

Otázka:

Dobrý den!
RS mám 7 roků, píchám si Rebif 44. Asi 3 dny mě bolí hodně nohy /svaly/ a mám na nich mírně zhoršenou citlivost. Minulý týden jsme chodili po horách. Je možné, aby nynější horko spolu
se zvýšenou zátěží způsobili tyto problémy nebo se může jednat o ataku? /V RS centru je dovolená
a běžný neurolog si není jistý/.

Odpověď:

Pokud se jedná o setrvalý příznak v délce trvání déle než 24-48 hod., bez ústupu s ochlazením organismu, pak je nutno ataku zvažovat se znalostí předchozího neurologického nálezu, stadia Vaší RS apod. Vyhledejte svého neurologa.


 

 

Otázka:

Je mi 39 let. Od 12 let se léčím s RS nejprve Medrolem, od 2005 Rebif 44. S přítelem se 6 rok snažíme o miminko. Podstoupili jsme 3x inseminaci, 1x IVF - bez úspěchu. 2x nativní cyklus. U 1. nativního cyklu jsem neotěhotněla a vyskytl se u mě problém, v jednom místě na břiše s citlivostí pokožky-nikde nepřišli na příčinu (gynekologie, chirurgie). Cca po týdnu vše zmizelo. U 2. nativního cyklu jsem otěhotněla a tentokrát asi ve 3tt. jsem pociťovala tlak v hrudníku a asi 1 denně zvláštní vlnu
od hrudníku dolů. V 6tt. byl potrat. Na neurologii mi doporučili vysadit injekce, nemůže to mít vše nějakou souvislost s RS? (nevíte, kdo se přímo tímto zabývá?)

Odpověď:

Nevím přesně, nač se vlastně ptáte. Stran příznaků v průběhu dvou zmíněných těhotenství nemohu vyloučit, že se nejednalo o příznaky RS, nicméně předpokládám, že jste je konzultovala se svým neurologem, který v tu chvíli vydal jednoznačnější závěr. Hodnocení e-mailem a s časovým odstupem není příliš směrodatné. Stran RS a neplodnosti - zde souvislost není. Předpokládám, že jste byli
Vy i Váš partner podrobně na možné obecné příčiny neplodnosti v Podolí vyšetřeni. Stran léčby RS
a neplodnosti - naprostá většina pacientek otěhotní na léčbě inteferonem beta a problém nenastává. Tento postup je celosvětově uznávaný a doporučovaný. Existují však data, která možný negativní vliv nevylučují. Konkrétně se vlivem léků na plod zabývá Teratologické centrum 3. lékařské fakulty UK
v Praze, kde si může Váš neurolog vyžádat posudek. Nicméně jako první asi dává smysl na 1-2 měsíce lék před dalším otěhotněním vysadit. Toto samozřejmě musí neurolog nabídnout po zralé úvaze, nakolik jste zase Vy sama ohrožena atakou RS při přerušení léčby. Rozhodnutí o vysazení musíte
se svým neurologem prodiskutovat.


 

Otázka:

V roce 2010 mi byla diagnostikována RS, byl jsem zvyklý sportovat, nyní po opětovných atakách
se můj přístup ke sportu vlivem horšího pohybu zhoršil a začala mi výrazně ubývat svalová hmota hlavně na nohách-hubená lýtka! Delší dobu asi 2 roky užívám lék Medrol a nyní bych měl přejít
na léčbu Tysabri, mohu při cvičení a jako doplněk stravy na obnovení svalové hmoty brát podpůrné látky jako Kreatin, aminokyseliny? Nebo jaké jsou vhodné látky při nemoci RS na udržení a posílení svalstva?

Odpověď:

Medrol nebude podáván současně s Tysabri, což je samo o sobě pro Váš problém s výhodou. Jinak Vám budu přát, aby Tysabri vedlo ke kýžené stabilizaci choroby, a Vy jste mohl zase více obnovit pohybovou aktivitu. Jiná cesta pro zlepšení svalové hmoty neexistuje. Zmíněné podpůrné látky
v omezeném množství neuškodí, ale bez pohybu - jak určitě víte - budou k ničemu.

 


 

Otázka:

Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována roztroušená skleróza. Pročetla jsem postu materiálů o potravinových doplňcích a trochu se ztrácím ve filtraci informací o tomto tématu.
Chtěla bych se Vás proto zeptat, co si myslíte o Rakytníku a Curcuminu.... Co se týče Rakytníku,
tak přes jeho skvělé, zdraví prospěšné vlastnosti, se obávám jeho imunomodulačního vlivu.

Odpověď:

Po ověřené medicínské filtraci lze z potravinových doplňků se skutečným významem doporučit pouze vitamin D, který Vám Váš neurolog předepíše. Další finanční prostředky investujte do  pravidelné pohybové aktivity. Tím pro sebe uděláte nejvíce.